Türkiye'nin Başka Gerçekleri...

26 Eylül 2008 Cuma

İŞTE DÜNDEN BUGÜNE SUSURLUK

Susurluk`ta Mercedes marka otomobilin bir kamyona arkadan çarpması sonucu ortaya çıkan ilişkiler ve iddialar, yaklaşık 4 yıldır kamuoyunun gündeminden düşmedi.

İstanbul yönüne seyir halinde olan 06 AC 600 plakalı Mercedes marka otomobil, 3 Kasım 1996 günü saat 19.15 sıralarında Susurluk`un Uçakyolu Mevkii`nde benzin istasyonundan çıkan Hasan Gökçe yönetimindeki 20 RC 721 plakalı kamyona arkadan çarptı. Kazada, özel otomobilde bulunan 4 kişiden 3`ü ölürken, 1`i ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.


Buraya kadar her şey normal bir trafik kazası gibi görünürken, aradan geçen saatler içerisinde kazada ölen kişilerin İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, üzerinden "Mehmet Özbay" adına düzenlenmiş kimlik çıkan katliam sanığı Abdullah Çatlı ve sevgilisi Gonca Us, yaralanan kişinin de DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak olduğu anlaşılınca olay Türkiye gündemine adeta "bomba gibi" düştü.

"Temiz toplum, temiz siyaset" anlayışını savunanların "Milat" olarak kabul ettikleri 3 Kasım 1996 tarihinden sonra ortaya çıkan ilişkiler ve iddialar, yaklaşık 4 yıldır kamuoyunda değişik boyutlarıyla tartışılır hale geldi.

İLK CEZA KAMYON ŞOFÖRÜNE

Kazadan bir gün sonra "Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına yol açmak" suçundan tutuklanan kamyon şoförü Hasan Gökçe, kazada 8`de 6 oranında kusurlu bulunduğu için 26 Mayıs 1997`de Susurluk Asliye Ceza Mahkemesi`nce 3 yıl hapis ve 945 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı.

Hapis cezası 6 milyon 420 bin lira ağır para cezasına çevrilen Gökçe, ayrıca Hüseyin Kocadağ`ın eşi Kıymet Kocadağ`a da 100 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Uzun süre Denizli`nin Buldan İlçesi`ndeki evinde olayın şokunu atlatmaya çalışan Gökçe, daha sonra şoförlüğe geri döndü, ancak 1 Temmuz 1998`de Manisa`nın Ahmetli İlçesi`nde başka bir kamyonla çarpıştı.

Bu kazaya ilişkin Ahmetli Asliye Ceza Mahkemesi`nde yargılanan Gökçe, olayda kusuru bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

DGM`DEN "ÇETE" SORUŞTURMASI

Medyanın kazadan sonra olayı "Siyasetçi-polis-mafya" üçgeni içinde tutması nedeniyle yayınlanan haberleri ihbar kabul eden İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 Kasım 1996`da, "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" suçundan soruşturma başlattı.


Soruşturma sırasında, milletvekili Sedat Edip Bucak`ın resmi korumalığını yapan özel timci polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz`ın, kumarhaneci Ömer Lütfü Topal`ın 28 Temmuz 1996`da Sarıyer`de öldürülmesinden sonra gelen bir telefon ihbarı üzerine Topal`ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir`le birlikte İstanbul Emniyeti`nce gözlem altına alındığı, dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar`ın talimatıyla Ankara`ya gönderilerek serbest bırakıldığı ve daha sonra Bucak`a koruma olarak verildiği ortaya çıktı.

Ataköy`deki evinde yeşil pasaport, Mehmet Ağar imzalı Emniyet Genel Müdürlüğü`nde uzman olarak görev yaptığını gösterir belge ve silahlarla yakalanan uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz`ün de, yine aynı şekilde Ankara`dan gelen talimatla serbest bırakıldığı anlaşıldı.

Bu arada, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Abdullah Çatlı`nın, Özel Tim`de görevli polis memuru Ziya Bandırmalıoğlu`nun oğlunun sünnet düğününde dönemin Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve polis memuru Ayhan Çarkın`la oynarken çekilmiş fotoğrafları da basında yer aldı.

Silivri`de otomobili terk halinde bulunan MİT eski görevlisi işadamı Tarık Ümit`in kaybolmasından da, bazı özel tim mensupları ve polis şeflerinin sorumlu oldukları öne sürüldü.

Soruşturmayı yürüten DGM Cumhuriyet Savcıları Aykut Cengiz Engin, Ahmet Gürses ve İrfan Özliyen, bildiklerini dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e şifai olarak anlatan İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı ve MİT eski görevlisi olan Emniyet Genel Müdürü Müşaviri Korkut Eken`in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi dinledi.

Savcılar ayrıca, talimat yazısıyla Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci`nin, 4 Aralık 1996`da milletvekili Sedat Edip Bucak`ın Ankara`daki lojmanında ifadesinin alınmasını sağladılar.

DAVA AÇILDI


Soruşturma aşamasında özel timci polis memurları Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy`u 13 Ocak, Mustafa Altunok ve Enver Ulu ile Bucak`ın şoförü Abdülgani Kızılkaya`nın da 14 Ocak 1997 tarihinde "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" suçundan tutuklanarak Metris Cezaevi`ne gönderilmesini sağlayan savcılar, 27 Ocak 1997`de savcılık sorgusunun ardından mahkemece tutuklandığını anlayınca DGM`den firar eden polis memuru Ziya Bandırmalıoğlu ile Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, polis memuru Ayhan Akça, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, Topal`ın iş ortakları Ali Fevzi Bir ve Sami Hoştan hakkında da gıyabi tutuklama kararları çıkarttılar.

Bu kişilerden Yaşar Öz`ün gıyabi tutukluluğu 8 Nisan 1997, İbrahim Şahin`in 11 Mart 1997, Ziya Bandırmalıoğlu ve Ayhan Akça`nın 12 Mart 1997, Ali Fevzi Bir`in 9 Ekim 1997 ve Sami Hoştan`ın da 6 Şubat 1998 tarihinde vicahiye çevrildi.

Soruşturmayı 6 Mart 1997`de tamamlayan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, İbrahim Şahin, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ziya Bandırmalıoğlu, Abdülgani Kızılkaya, Yaşar Öz ve Korkut Eken hakkında "Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak" ile "Hakkında yakalama ve tevkif müzekkeresi bulunan kişiyi yetkili mercilere haber vermemek" suçundan 5 ile 9`ar yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle dava açtı.

Kazada öldükleri için Hüseyin Kocadağ, Abdullah Çatlı ve Gonca Us hakkında dava açılmasına gerek görmeyen başsavcılık, daha sonraları yakalanan Ali Fevzi Bir, Sami Hoştan ve Haluk Kırcı`yı da ek iddianamelerle davanın sanıkları arasına kattı.

İDDİANAMEDE İLGİNÇ TESPİTLER

Susurluk`taki kaza, ortaya atılan iddialar, sanıkların ilişkileri ve ele geçirilen delillerin detaylı olarak irdelendiği 42 sayfalık ana iddianamede, "Türkiye`de katliam sanığı olarak aranan silahlı eylemci ile bu kişiyi yakalamakla görevli üst düzey bir emniyet mensubu, polis memurları ve bir milletvekilinin bir arada olmasının, ruhsatlı silahlarının yanı sıra saldırı, suikast ve gizlice cinayet işlemekte kullanılan vahim silahlar ve mermileri yanlarında bulundurmaları, basit bir tatil gezisi veya başsağlığı ziyareti ile izah edilmesi inandırıcı görülmemiştir" tespitine yer verildi.

"Yasadışı bölücü terör örgütlerine destek veren kişilerle hukuki yollarla mücadele edebilmek imkanı bulunmadığını düşünen bir kısım görevlilerin, muhtelif suçlardan aranan kişiler, kumarhane işletmecileri, bir kısım yönetici ve siyasetçiler ile Özel Harekat Daire Başkanlığı`nda görevli bazı polis memurlarından teşekkül oluşturdukları" iddiasının da yer aldığı iddianamede, "Bu teşekküldeki şahısların kimlikleri, görev alanları ve ülkedeki etkinlikleri dikkate alındığında teşekkülün eylemlerinin yetkili ve görevli merciler tarafından artık kontrol edilemez boyutlara ulaştığı görülmüştür" denildi.

İstanbul 6 No`lu DGM`de açılan davanın ilk duruşması, 2 Haziran 1997 tarihinde yapıldı.

TAHLİYE KUTLAMALARI

Yargılama aşamasında bu sanıklardan Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy 290, Mustafa Altunok 204, Abdülgani Kızılkaya 193, İbrahim Şahin 185, Ayhan Akça ve Ziya Bandırmalıoğlu 184`er, Enver Ulu 141, Ali Fevzi Bir 119 ve Sami Hoştan da 31 gün tutuklu kaldıktan sonra kutlamalar eşliğinde Metris Cezaevi`nden tahliye edildiler.

Başka bir dava kapsamında tutuklu bulunan Yaşar Öz ise, bu davadan 105 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. Sonradan yakalanan Haluk Kırcı da, bu davada 155 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.


BUCAK VE AĞAR'IN YARGILAMA SÜRECİ

Susurluk`taki kazadan sonra ortaya atılan iddialar ve bağlantılar, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, emniyet ve adli makamlar ile sivil toplum kuruluşları arasında değişik boyutlarıyla araştırma konusu yapıldı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, kazadan sonra ortaya atılan iddialar arasında adı geçince istifa eden dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında 11 Şubat 1997 günü dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırladığı fezlekeyi, Adalet Bakanlığı aracılığıyla TBMM Başkanlığı`na gönderdi.

Başsavcılık, 11 Aralık 1997`de Meclis Genel Kurulu`nda yapılan oylama sonucu bu suçtan dolayı yasama dokunulmazlıkları kaldırılan Ağar hakkında, 7 ile 15 yıl arasında ağır hapsi gerektiren "Gıyabi tutuklama kararı ile aranan Abdullah Çatlı`nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak", "Öz ve Çatlı gibi kişilere silah taşıma izin belgeleri ve hususi yeşil pasaport vererek görevi suiistimal etmek" ve "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak", Sedat Edip Bucak hakkında da 11 ile 20 yıl arasında ağır hapsi gerektiren "Gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı`nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak", "Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" ve "Vahim nitelikte silah bulundurmak" suçlarından dolayı kamu davası açtı.

İstanbul 6 No`lu DGM, 4 Mayıs 1998`deki duruşmada, isnat edilen suçların bakanlık dönemine ait olduğu ve dolayısıyla Anayasa`nın 100. maddesindeki prosedürden sonra Yüce Divan`da yargılanabileceği gerekçesiyle Ağar hakkında "Görevsizlik kararı" verdi. Aynı duruşmada, Bucak`ın dosyası ise ana davayla birleştirildi.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı`nın bu kararı temyiz etmesi üzerine istemi görüşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 9 Temmuz 1998`de Ağar`a isnat edilen suçların bakanlık değil, Emniyet Genel Müdürlüğü dönemini kapsadığı, bunun için Ağar`ın Memurin Muhakematı Yasası`ndaki usul izlendikten sonra yargılanabileceğine işaret etti ve "Görevsizlik kararı"nı bozarak, "Yargılamanın durdurulması" kararı aldı.

İstanbul 6 No`lu DGM de, Yargıtay`ın bozma kararına uyarak dosyayı Danıştay`a gönderdi.

18 Nisan 1999`da yapılan seçimlerde hakkında usuli işlemler süren Ağar Elazığ`dan, İstanbul 6 No`lu DGM`de yargılanan Bucak da Şanlıurfa`dan yeniden milletvekili seçilince haklarındaki yargılama prosedürü 3 Mayıs 1999 tarihinde durduruldu.

RAPORLAR HAZIRLANDI

Susurluk kazasından sonra dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çankaya Köşkü`nde liderler zirvesi düzenleyerek hem dönemin ana muhalefet partisi lideri Mesut Yılmaz, hem de görevden alınan İstanbul eski Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu`nun kendisine ilettiği bilgiler hakkında siyasi parti liderlerine bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Demirel daha sonra, 8 Kasım 1996`da kendisine sunulan bir ihbar dosyası ile 17 Kasım 1996`da ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz`dan aldığı bilgileri bir yazıyla Başbakanlık`a gönderdi.

Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan da ihbar konularının incelenmesi, araştırılması ve soruşturulması için 18 Kasım 1996 günü Başbakanlık Teftiş Kurulu`na talimat verdi.

Kurulun hazırladığı aslı 57, ekleri ise 4 bin 132 sayfadan oluşan raporu 10 Ocak 1997`de düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan, 21 konunun inceleme ve araştırmaya alındığını, bu konularda 35 kişi hakkında adli mercilerce soruşturma açılması, 85 kişinin de tanık olarak dinlenmesinin istendiğini bildirdi.

Raporda yer alan bilgi ve belgeler, 13 Ocak 1997`de ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildi.

Mesut Yılmaz`ın başbakan olmasından sonra Susurluk bağlantılı olayların araştırılması için tam yetkili olarak görevlendirdiği Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkan Vekili Kutlu Savaş, raporunu tamamlayarak Başbakanlık`a sundu.

Bir kısmı bizzat Mesut Yılmaz tarafından kamuoyuna açıklanan raporda, Özgür Gündem Gazetesi`nin bombalanması, Ömer Lütfü Topal, Behcet Cantürk, Musa Anter, Hikmet Babataş ve Cem Ersever`in öldürülmeleri, Tarık Ümit`in kaybolması, Mehmet Ali Yaprak`ın kaçırılması, Azerbaycan`daki darbe girişimi, yasadışı örgütlerle mücadele yöntemleri, bankalardan trilyonluk kredi aktarımları, uyuşturucu ticareti ve kara para aklama olayları ayrıntılı olarak irdelendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve JİTEM`in yapısı, buralarda görev yapan bazı kişiler ile çeteler, bazı siyasetçiler, bazı işadamları ve devlet adına görev yaptıklarını öne süren bazı kişiler arasındaki ilişkilerin gözler önüne serildiği rapor, kamuoyunda günlerce tartışıldı.


Söz konusu raporda sıkça adı geçen "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, aradan geçen süre içerisinde yürütülen çabalara rağmen henüz yakalanamadı.

TBMM bünyesinde oluşturulan Susurluk Araştırma Komisyonu da yaklaşık 3 aylık çalışma süresinde Ankara`da Sedat Bucak ve Mehmet Ağar`ın da aralarında bulunduğu 41 kişiyi tanık olarak dinledi.

İstanbul`a da gelen komisyon üyeleri, o dönemde Metris Cezaevi`nde tutuklu bulunan özel timcilerin de aralarında olduğu 16 kişiyi de dinledikten sonra hazırladıkları raporu TBMM Başkanlığı`na sundular.

Raporun hazırlanmasına bir süre katkıda bulunan hakim Akman Akyürek, 8 Aralık 1997`de TEM Otoyolu Maslak katılımında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Tüm bu girişimler sürerken "temiz toplum" istemlerini dile getirmek üzere sivil toplum kuruluşları öncülüğünde Şubat 1997`de tüm ülke genelinde başlatılan "Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık eylemi" büyük ilgi gördü.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALAR

Ağar`ın istifasıyla İçişleri Bakanlığı`na getirilen Meral Akşener, 5 Aralık 1996`da yaptığı açıklamada, Ömer Lütfü Topal`ın öldürülmesi olayıyla ilgili soruşturmanın selameti açısından İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, Yardımcısı Bilgi Ünal, Özel Harekat Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin ile soruşturma kapsamında adları geçen özel timci polis memurlarının görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi.

Susurluk konusunda bazı medya kuruluşlarında açıklamalarda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Hanefi Avcı da daha sonra görevinden alındı.

CEZALAR VE BERAATLAR

Susurluk`taki trafik kazasından sonra ortaya atılan iddialara ilişkin ve bu iddialar arasında adı geçen kişilerle ilgili İstanbul ve Ankara`da açılan pek çok dava beraatle sonuçlanırken, İbrahim Şahin, Yaşar Öz ve Ayhan Çarkın çeşitli hapis cezaları aldı.

"Kumarhaneler kralı" Ömer Lütfü Topal`ın Sarıyer`de otomobilinin içinde taranarak öldürülmesinden hemen sonra katil zanlısı olarak gözlem altına alınan 3 özel timci polis ile 2 sivili, savcılık yerine Ankara`dan gelen ekibe teslim etmek suretiyle serbest kalmasını sağladıkları iddiasıyla İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, "Suçun yasal unsurları oluşmadığı", Müdür Yardımcısı Bilgi Ünal, Cinayet Büro Amiri Refik Baştürk, Cinayet Büro`da görevli Başkomiser Şentürk Demiral ve polis memuru Ziayettin Ferman da, "Suçu işlediklerine dair yeterli delil bulunamadığı" gerekçesiyle beraat ettiler.

Davanın sanıkları arasında olan dönemin Asayiş Şube Müdürü Fatih Özkan ile Yardımcısı Ahmet Duran Alp`e "Görevi ihmal" suçundan verilen 1 ay 15`er günlük hapis cezaları ise, paraya çevrilerek ertelendi.

Susurluk ve "Bahçelievler katliamı" davalarının sanıklarından Haluk Kırcı`nın, 1996`da Asayiş Şube Müdürlüğü`nden firarına ilişkin İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi`nde yargılanan eski Şube Müdürü Sedat Demir, "Delil yetersizliği"nden beraat etti.

MİT adına çalıştığı öne sürülen Tarık Ümit ile Yaşar Öz`e sahte yeşil pasaport sağlamak suretiyle görevlerini ihmal ettikleri ve kötüye kullandıkları iddiasıyla Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesi`nde yargılanan dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürü Nurten Demir ve şube müdürlerinden Halil Güven ile polis memurları Meltem Uçar ve Ömer Karaahmetoğlu`nun, "Görevlerini kasten kötüye kullanmadıkları" gerekçesiyle beraatleri kararlaştırıldı.

Gaziantep yerel Yaprak TV`nin sahibi Mehmet Ali Yaprak`ın, 25 Mayıs 1996`da kaçırılıp 5 gün sonra serbest bırakılması olayına ilişkin Haluk Kırcı`nın da aralarında bulunduğu 9 sanık, yargılandıkları Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nde "Delil yokluğu ve şikayet olmaması" dikkate alınarak beraat etti.

Topal`a ait kumarhanelerin işlerinin yapılması amacıyla rüşvet aldığı öne sürülen Turizm Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Mevhibe Can`ın, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi`nce "Delil yetersizliği"nden beraati hükme bağlandı.

Özel timci eski polis Ziya Bandırmalıoğlu, Beyoğlu`nda çok sayıda silahla yakalanan yasadışı THKP/C örgütü itirafçısı Osman Gürbüz`e silah sattığı iddiasıyla yargılandığı Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde "Delil yetersizliği"nden beraat etti.

Ankara 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, MİT Kontr-terör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür`ün, TBMM Susurluk Komisyonu ve İstanbul DGM`ye verdiği ifadelerde gerçek dışı ve mesnetsiz ithamlarda bulunduğu gerekçesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkan Yardımcısı Hanefi Avcı hakkında 500 milyon lira tazminat istemiyle açtığı davayı, "Kişilik hakkına saldırı söz konusu olmadığı" gerekçesiyle reddetti.

HAPİS CEZALI KARARLAR

Yaşar Öz`ün Yeşilköy`deki evinde 1994 yılında ele geçirilen "Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanlık belgesi", yeşil pasaport ve silahları savcılığa bildirmedikleri öne sürülen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mestan Şener, Mali Şube Müdür Yardımcısı Osman Yıldırım Özkaraca ve aynı şubede görevli Başkomiser M. Nahit Yürüten, Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi`nce "Adli makamları yanıltmak ve kanunsuz emri yerine getirmek" suçundan 3`er ay hapis ve 250`şer bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sanıklara verilen hapis cezası, daha sonra 1 milyon 150 bin lira paraya çevrilip diğer para cezasıyla birlikte ertelenirken, aynı şubede görevli Komiser Yardımcısı Levent Sevinç ise "Delil yetersizliği"nden beraat etti.

Abdullah Çatlı`ya "Mehmet Özbay" sahte kimliği ile silah taşıma ruhsatı alabilmesi için gerçek dışı rapor ve ikametgah belgesi düzenledikleri öne sürülen Fatih Mecidiye Polis Karakolu Amiri Başkomiser `Doğan Şimşek, polis memuru Dinçer Sarıboğa ve Şehremini Uzunyusuf Mahallesi Muhtarı Burhan Kocapehlivan, Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi`nce 1 yıl 8`er ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yaşar Öz`e, "Teşekkül oluşturarak Amerika`ya uyuşturucu ihraç etmek" suçundan İstanbul 4 No`lu DGM`ce, 15 yıl ağır hapis ve 753 milyon 250 bin lira ağır para cezası verildi. İbrahim Şahin, Hospro Şirketi`nce Emniyet Genel Müdürlüğü`ne hibe edilen malzemeler arasında bulunan 10 adet Micro Uzi, 10 adet Micro Uzi SGM ile 10 adet Baretta marka tabanca ile bu silahlara ait susturucuların kaybolmasıyla ilgili Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesi`nce "Görevi ihmal" suçundan 1 yıl hapis ve 1 yıl memuriyetten men cezasına çarptırıldı.

Aynı davada yargılanan 14 sanık ise, silahların kaybolmasında sorumlulukları bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti.

Susurluk`taki kazada ölen Abdullah Çatlı`nın da aralarında bulunduğu 5 sanıktan Ünal Osmanağaoğlu ve Bünyamin Adanalı, "Bahçelievler katliamı" olarak bilinen TİP`li 7 öğrencinin öldürülmesiyle ilgili yargılandıkları Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nce 7`şer kez idam cezasına çarptırıldı.

Çatlı hakkındaki dosyanın ölümü nedeniyle düştüğü, yakalanamayan 2 sanığın dosyasının ise ayrıldığı karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi`nce esastan bozuldu. Bozma kararında, sanıkların asli fail gibi cezalandırılmalarının yasa ve usule aykırı olduğu belirtildi.

Resmi plakalı araçla Çankaya Merkez Karakolu önünden tehlikeli bir şekilde trafiğe çıkmasına tepki gösteren bir kişiyi beylik tabancasıyla yaralayan Susurluk`un özel timci sanığı Ayhan Çarkın, Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi`nce 3 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

DEVAM EDEN DAVALAR

Ömer Lütfü Topal`ın 28 Temmuz 1996`da Sarıyer`de öldürülmesine ilişkin "Susurluk Davası"nın da sanıkları olan özel timci eski polis memurları Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz ve Mustafa Altunok ile Topal`ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir, katliam sanığı Haluk Kırcı`nın "Taammüden adam öldürmek ve iştirak" suçundan idam, sigortacı Serdar Özdağ`ın da "Fer`i iştirak"ten 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanmalarına Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam ediliyor.

Abdullah Çatlı`nın üzerinden çıkan silah taşıma ruhsatında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar`ın imzasını taklit ettiği ileri sürülen Yaşar Öz`ün, 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması Bakırköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi`nde sürüyor.

Susurluk`ta kamyona çarpan Sedat Edip Bucak`ın sahibi olduğu 06 AC 600 plakalı Mercedes marka otomobilin kasko kaydının bulunduğu Başak Sigorta`nın, otomobilde oluşan hasar nedeniyle kamyon şoförü Hasan Gökçe aleyhine açtığı 7.5 milyar liralık alacak davasının görülmesine Susurluk Asliye Ceza Mahkemesi`nde devam ediliyor.

BOTAŞ Ceyhan Bölge Müdürlüğü`ndeki ham petrol tanklarının tabanlarında biriken çamurun çıkartılması için düzenlenen ihaleyi, Abdullah Çatlı`nın yönetim kurulu üyesi olduğu BAYSA A.Ş`ye ihale yönetmeliğine ve gümrük mevzuatına aykırı şekilde vererek, görevlerini kötüye kullandıkları öne sürülen BOTAŞ`ın 6 üst düzey yöneticisinin yargılanması, Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi`nde sürüyor.

Karagümrük çetesi elebaşları Nuri ve Vedat Ergin kardeşlere Eskişehir Özel Tip Cezaevi`nde düzenlenen silahlı saldırının azmettiricisi olduğu öne sürülen Yaşar Öz ile 2 sanığın yargılanmasına, Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi`nde devam ediliyor.

KAZA VE GÖZALTILAR

Dava sanıklarından İbrahim Şahin, Bursa-İstanbul Karayolu`nda kendi kullandığı jiple 28 Mart 2000 tarihinde trafik kazası yaparak ağır şekilde yaralandı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde tedavi gören Şahin, 17 Nisan`da taburcu edildikten sonra geldiği İstanbul`daki evinde dinlenmeye çekildi.

Sami Hoştan da, Hollanda, Belçika ve Almanya`ya uyuşturucu naklettiği gerekçesiyle 12 Nisan 2000 tarihinde Bakırköy`de gözlem altına alındı.

2 gün sonra sevk edildiği İstanbul DGM`ce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Hoştan, İstanbul 1 No`lu DGM`de hakkında açılan dava kapsamında 15 ile 30 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Eski özel timci Ayhan Çarkın`ın da, Balıkesir`in Erdek İlçesi`nde bir arsanın icra yoluyla satışına arkadaşlarıyla birlikte fesat karıştırdığı gerekçesiyle 21 Mart 2000`de gözlem altına alındı.

Önce serbest bırakılan, ardından hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılarak yeniden yakalanan Çarkın, avukatlarının İstanbul 1 No`lu DGM`ye yaptıkları itiraz nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Çarkın, 9 kişiyle birlikte İstanbul 1 No`lu DGM`de "Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak" suçundan 2 ile 4 yıl arasında ağır hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
12/02/2001 16:30

2 comments:

Adsız dedi ki...

O kadar temiz havada mi yasiyorsun ki çatli'yi katliyam sanigi olarak hitab ediyorsun,iki kere degil birrrrrrr kere ama iyiiiii dusun.On yargi ruhunun korrr olduguna isarettir.Unutma tarih kendini bildirir ama kahramanlar kendini hatirlattirirlar,hele senin gibi densizler:unutma 1 çatli gitti 10000 çatli uyandi.

Adsız dedi ki...

Sayın Abdullah Çatlıya katliğam sanığı gözüyle baktığınız için sizi kınıyorum.Unutmayın Çatlı olmasaydı sizde olmazdınız!!!